Tegenwoordig is er vrijwel geen modern bedrijf meer die goed kan functioneren zonder een goed werkend netwerk. Een bedrijfsnetwerk kan worden gezien als de ruggengraat van communicatie, gegevensoverdracht en samenwerking binnen een organisatie. Het optimaliseren van het netwerkbeheer zorgt voor meer efficiëntie, beveiliging en betrouwbaarheid van de bedrijfsvoering. Maar wat komt er precies kijken bij de optimalisatie van het netwerkbeheer van een onderneming?
1. Netwerktopologie
Een goede netwerktopologie is de basis voor een efficiënt netwerkbeheer. Dit houdt in dat je leert te begrijpen wat de structuur en de behoeften van je bedrijf zijn.
Of het nu gaat om een lokale netwerkomgeving, een gedistribueerd netwerk of een hybride cloudopstelling, probeer ervoor te zorgen dat de gekozen netwerkoptie schaalbaar is en kan voldoen aan de groeiende behoeften van je bedrijf. Zo weet je zeker dat je de toekomstbestendigheid beter kan waarborgen.
2. Beveiliging
Beveiliging is een integraal onderdeel van netwerkbeheer en ondernemers moeten uitgebreid de tijd nemen om hun waardevolle gegevens in bescherming te nemen. Enkele belangrijke maatregelen die moeten worden genomen hebben te maken met zaken zoals firewalls, antivirussoftware, authenticatieprotocollen en encryptie.
Daarnaast kunnen regelmatige audits en monitoring van het netwerk een wereld van verschil maken als het aankomt op het identificeren en aanpakken van potentiële beveiligingsrisico’s.
3. Bandbreedtebeheer
Optimale netwerkprestaties vereisen effectief bandbreedtebeheer. Wat zijn de bandbreedtevereisten om de verschillende toepassingen en belangrijkste gegevensstromen te kunnen faciliteren?
Analyseer en beheer de benodigdheden en houd rekening met manieren om de beschikbare bandbreedte efficiënt gebruiken en ervoor te zorgen dat kritieke taken voorrang krijgen.
4. Netwerkmonitoring en -analyse
Het monitoren en analyseren van het netwerk speelt een belangrijke rol om mogelijke problemen en onvolkomenheden tijdig op te sporen en de prestaties te beschermen.
Wat kun je hiervoor doen? Maak gebruik van netwerkmonitoringtools om onder meer de netwerkactiviteit te volgen, de belasting te meten, prestatieproblemen te identificeren en mogelijke knelpunten te lokaliseren. Met deze inzichten kunnen ondernemers proactief optreden treden en de netwerkprestaties stapsgewijs verbeteren.
5. Samenwerking tussen teams
Het is tenslotte noemenswaardig om te begrijpen dat effectief netwerkbeheer nauwe samenwerking vereist tussen verschillende teams binnen de organisatie, zoals IT, beveiliging, systeembeheer en gebruikers. De interactie tussen verschillende teams kunnen worden bevorderd door duidelijke communicatielijnen en samenwerkingsprotocollen vast te stellen, en zo een gestroomlijnde netwerkoperatie te realiseren. Mocht er onvoldoende expertise binnen de organisatie aanwezig zijn, dan is het sterk aanbevolen om samen te werken met een externe ICT-`partner die je bedrijfsbehoeften op het gebied van het netwerkbeheer kan optimaliseren.